Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval
Jordi BOLÒS (ed.), Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval, Territori i Societat a l'Edat Mitjana, vol. IV, Universitat de Lleida, Lleida, 2007, 420 pàgs.
Els estudis sobre el paisatge històric són una font d'informació que pot permetre de descobrir realitats del nostre passat que fins ara ens era impossible de conèixer. L'estudi del paisatge permet de respondre qüestions fonamentals que es plantegen els medievalistes sobre els canvis esdevinguts al llarg de l'edat mitjana. Alhora, els coneixements que s'han adquirit sobre els diferents paisatges que l'home ha transformat al llarg dels segles, és possible que permetin planificar més bé el futur del territori que ens envolta. Aquests coneixements són una eina que ha de fer possible una gestió més bona de l'espai i que ens ha de portar a valorar certs elements del nostre entorn (pobles, edificis, vies, sèquies, terrasses o límits) com una part important del nostre patrimoni.
Índex: Presentació de J. Bolòs. Articles d'H. Kirchner (estudi dels espais irrigats a Eivissa), I. Curullón i J. Escalona (la producció de ferro a Valdelaguna, Burgos), Josep Torró (les terrasses irrigades), J. Bolòs (conèixer el paisatge medieval per poder planificar i gestionar el territori), Albert Martínez (el comtat de les Muntanyes de Prades i baronia d'Entença al segle XIV), J. A. Resina i R. M. Urpí (la calçada al Penedès), J. Escuder (la vall de Cabó) i Imma Sànchez (la casa i els llibres del mestre en arts Bartomeu Grassa al segle XVI).