Arqueologia del paisatge de Catalunya

Els estudis d'arqueologia del paisatge han de permetre que entenguem com es va organitzar el paisatge actual al llarg dels segles. Ha de fer possible comprendre com es crearen els pobles, les vies, els camps o els límits. D'una manera especial ens interessarem per les grans transformacions que s'esdevingueren al llarg de l'edat mitjana (segles VI-XV), tot i que sigui bàsic, a l'hora de fer aquesta mena de recerques, tenir una perspectiva de llarga durada.

Saturday, March 19, 2011

La caracterització del paisatge històric a Catalunya i a Europa


Jordi BOLÒS (ed.), La caracterització del paisatge històric, vol. V de "Territori i Societat: el paisatge històric. Història, arqueologia, documentació", Universitat de Lleida, Lleida, 2010, 440 pàgs.

Amb aquest número cinquè de Territori i Societat comença una nova etapa d’aquesta publicació del Departament d’Història de la Universitat de Lleida. A partir d’ara rebrà el nom de Territori i Societat: el paisatge històric. S’hi estudiarà el paisatge històric al llarg dels darrers dos mil anys. En aquest volum trobareu, d’una banda, un dossier central dedicat als treballs de caracterització del paisatge històric i especialment al projecte PaHisCat català i al projecte HLC (Historic Landscape Characterisation) anglès. Un estudi de Sam Turner explica els trets fonamentals dels treballs de caracterització duts a terme a Anglaterra i també en alguns països mediterranis (Grècia i Turquia). Jordi Bolòs exposa les principals característiques del projecte PaHisCat i els primers resultats assolits a l’Horta de Pinyana (Segrià) i a la Conca de Poblet (Conca de Barberà). Raimon Graells estudia dues necròpolis de l’alta edat mitjana situades al nord de Lleida (la Tossa de Baix i Escalç). Una segona part d’aquesta publicació és dedicada a altres recerques. Una primera aportació és el treball de Ian Whyte sobre el paisatge a les terres altes britàniques, després de l’any 1500. Aquest treball és seguit per uns estudis de Jacinto Bonales sobre Andorra, de Vicent Royo sobre el País Valencià (població de Culla) i d’Imma Ollich sobre Osona.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home