Arqueologia del paisatge de Catalunya

Els estudis d'arqueologia del paisatge han de permetre que entenguem com es va organitzar el paisatge actual al llarg dels segles. Ha de fer possible comprendre com es crearen els pobles, les vies, els camps o els límits. D'una manera especial ens interessarem per les grans transformacions que s'esdevingueren al llarg de l'edat mitjana (segles VI-XV), tot i que sigui bàsic, a l'hora de fer aquesta mena de recerques, tenir una perspectiva de llarga durada.

Tuesday, December 15, 2009

L'atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet a l'època carolíngia


Jordi BOLÒS - Víctor HURTADO, Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 2009, 151 pàgs + 16 pàgs de la traducció al francès.
ÍNDEX: Pròleg. Introducció. Medi geogràfic. Història política i eclesiàstica. Cronologia. Bases i signes convencionals. Mapes toponímics. Orígens dels topònims. Topònims preromans. Topònims creats en època romana. Topònims amb nom germànic. Topònims d'interès històric. Advocacions. Mapes econòmics. El bosc, les pastures i els conreus. El transport, les mines i les indústries. Entre l'Aglí i la Tet. El riberal de la Tet. Entre la Tet i el Tec. Entre el Tec i l'Albera. Activitat metal·lúrgica al Conflent. Castell-rosselló. La ciutat episcopal: Elna. Mapes de dominis. Demarcacions. Dominis comtals. Dominis vescomtals i grans propietaris. Dominis episcopals. Els dominis del levita Sunifred (any 967). Parròquies del Conflent. La societat. Monestirs de fora dels comtats. Cenobis, cel·les, religiositat i dotalies. Monestir de Sant Genís de Fontanes. Monestir de Sant Climent de Reglella. Monestir de Sant Esteve d'Agusà. Monestir de Sant Andreu de Sureda. Monestir de Sant Andreu d'Eixalada. Monestir de Sant Miquel de Cuixà. Els dominis del monestir de Cuixà (any 965). Els monestirs de l'abat Garí. Monestir de Santa Maria d'Arles. Índex. English Abstract. Bibliografia. Sumari. Atlas des comtés de Roussillon, Conflent, Vallespir et Fenouillèdes (759-991) [traducció al francès de tot el text].

0 Comments:

Post a Comment

<< Home