Arqueologia del paisatge de Catalunya

Els estudis d'arqueologia del paisatge han de permetre que entenguem com es va organitzar el paisatge actual al llarg dels segles. Ha de fer possible comprendre com es crearen els pobles, les vies, els camps o els límits. D'una manera especial ens interessarem per les grans transformacions que s'esdevingueren al llarg de l'edat mitjana (segles VI-XV), tot i que sigui bàsic, a l'hora de fer aquesta mena de recerques, tenir una perspectiva de llarga durada.

Monday, July 26, 2004

Bibliografia (3)

Jordi Bolòs - Víctor Hurtado, Atles del comtat d'Osona (798-993), Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 2001
 
El comtat d'Osona va passar a dependre dels monarques francs carolingis l'any 798. Calgué, però, que fos novament reorganitzat i repoblat un segle més tard, en època del comte d'Urgell i de Barcelon Guifré I el Pelós.
 
Aquest ampli comtat s'estenia des del nord de Ripoll fins a Aiguafreda i des d'Osor fins a la riera de Merlès. Comprenia per tant les actuals comarques d'Osona, bona part del Ripollès i de la Selva i alguns enclaus al Berguedà, al Bages i al Vallès Oriental.
 
L'alt nombre de documents que s'han conservat amb relació al comtat d'Osona permet d'elaborar mapes molt detallats dels llocs de poblament, dels dominis i de les realitats econòmiques.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home